Koliko koštaju registarske pločice prema redovnoj narudžbi, a koliko prema vlastitom izboru (personalizirane)?

Koliko koštaju registarske pločice prema redovnoj narudžbi, a koliko prema vlastitom izboru (personalizirane)

Vlasnik vozila može naručiti registarske pločice s unaprijed zadanim registarskim brojem pod uvjetom da je zatraženi registarski broj slobodan – to su registarske pločice po narudžbi. No, ako želite imati baš personalizirane registarske pločice i izabrati baš svoje ime, ime tvrtke, neki pojam ili posebnu kombinaciju po vašem izboru cijena je puno skuplja ali opet ne kao nekada.

Znate li koje su cijene registarskih pločica po narudžbi?

U Hrvatskoj su jasno i detaljno propisana pravila kakve registarske pločice moraju biti u smislu sadržaja, a Ministarstvo unutarnjih poslova donosi detaljno rješenje o utvrđivanju cijena obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica. HAK revija navodi vrlo važnu činjenicu a to je da zainteresirani moraju znati kako registarski broj na registarskim pločicama po narudžbi ne može sadržavati slova Č, Ć, Đ, Š i Ž.
Cijena registarskih pločica izrađenih pojedinačno s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom (po narudžbi), utvrđuje se u sljedećem iznosu:

  1. Registarske pločice – par 36,90 EUR // 278,00 KN
  2. Registarska pločica za motocikl i četverocikl – komad 22,03 EUR //166,00 KN

Međutim, ako želite imati baš individualne registarske pločice i izabrati baš svoje ime, ime tvrtke ili neki pojam ili posebnu kombinaciju po vašem izboru cijena je skuplja. Tako naprimjer, ako želite staviti NO- TIME ili TIME-07 takve su varijante moguće. To su onda pločice po izboru i dodatno se naplaćuju.

Postoje, naravno, logična ograničenja ali i nedopušteni provocirajući ili nemoralni sadržaji. Vremensko ograničenje takvih registarskih oznaka jest 5 godina uz mogućnost produženja.
Cijena registarskih pločica po izboru, prema važećem pravilnika MUP-a, iznose;

  1. Registarska pločica – par 265,45 EUR // 2.000,00 EUR
  2. Registarska pločica – zamjena za oštećenu – komad 45,13 EUR// 340,00 KN

No, ukoliko nemate strpljenja te želite hitnu izradu takvih pločica, to će vas stajati 398,17 EUR // 3000 KN za par pločica:

“Cijena registarskih pločica po izboru u žurnom postupku u roku od 48 sati od dana zaprimanja odobrenja ministarstva nadležnog za unutarnje poslove urednog zahtjeva podnesenog u stanici za
tehnički pregled vozila na području Grada Zagreba, odnosno 96 sati od dana zaprimanja odobrenja urednog zahtjeva podnesenog u stanici za tehnički pregled vozila izvan područja Grada Zagreba, iznosi 398,17 EUR // 3000,00 KN za par, odnosno 305,26 EUR // 2300,00 KN za komad”, piše u pravilniku MUP-a.

Po hrvatskim prometnicama svaki dan možete vidjeti sve više i više personaliziranih registarskih oznaka što znači da su navedene cijene “prihvatljive”. Mi kažemo: “Tko voli neka izvoli”, premda je anonimnost ponekad neprocjenjiva.

#NemamVremenaBlog
Izvori; HAK revija, Večernji list, Pravilnik MUP-a.