BONTON za vozače i vozačice.

BONTON za vozače i vozačice

Jeste li znali da postoji Bonton za vozače i općenito sve sudionike u prometu? Da, postoji. I dobro je da postoji. No, pridržavamo li ga se bar i u najmanjoj mjeri ili je to samo pusto slovo na papiru.

Svi mi imamo “one” dane kada nas i najmanji šum dovodi do nervoze i ludila a kamoli ne tuđe nenamjerne pogreške u prometu koje nas dovedu do netoleriranja istih te uzrokuju neadekvatna ponašanja.
Zapamtite, nije dovoljno poštovati zakon i prometna pravila, nego se treba i kulturno ponašati prema drugim sudionicima u prometu. Ako vozite bolji i jači automobil ili imate viši društveni položaj ne znači da imate veća prava u prometu.
Zatvoreni u svom svijetu, obično cijenimo strpljenje onih iza nas, a preziremo strpljenje vozača ispred nas.
Zapamtite da u prometu svi imamo ista prava ali i obaveze.

U nastavku donosimo zlatna pravila za sve sudionike u prometu, tzv Bonton u prometu:

 1. Kad sjednete u vozilo, ne žurite se, vežite se, udahnite i pripremite se za vožnju.
 2. Ako se ne osjećate dobro (zbog ljutnje, bolesti, glavobolje, umora, mučnine, nervoze, depresije i slično), ne vozite automobil. Zamolite nekoga da vas odveze ili se koristite javnim prijevozom.
 3. Oprezna vožnja, popustljivost i tolerantnost značajke su dobrih i korektnih vozača. Svi cijenimo one koji u prometu pokazuju svoje namjere, postupno zaustavljaju vozilo i pravodobno se prestrojavaju. Razmislite o tome!
 4. Uvijek pokažite drugima svoje namjere: upalite žmigavac na vrijeme, postupno kočite, uključite se u promet ne ugrožavajući druge.
 5. Pratite promet oko sebe. Usredotočite se na vožnju i izbjegavajte sve što vam odvlači pozornost: svađu, glasnu glazbu, cigarete, biranje radio postaja, telefoniranje, …
 6. Ne “lijepite” se na vozilo ispred sebe. To vozača ispred vas čini nesigurnim i nervoznim.
 7. Ako svojom vožnjom usporavate promet, nakratko se maknite sa ceste i propustite druge vozače. Nemojte ih prisiljavati da vas pretječu, jer to može biti opasno i za vas i za njih.
 8. Nije pristojno tijekom vožnje prijetiti rukama i grimasama drugim vozačima ili im se rugati. Osim što izgledate smiješno, gubite sigurnost u vožnji. Lijepo je zahvaliti znakom ruke za svaki potez kojim vas netko propusti u prometu.
 9. Kad parkirate automobil, zauzmite samo jedno parkirališno mjesto. Nemojte zauzeti mjesto nekome tko je već čekao. Pripazite nije li parkirališno mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom.
 10. Prigodom parkiranja ostavite dovoljno prostora za pješake, roditelje s kolicima ili osobe s invaliditetom. Ne zatvarajte ulaze i hidrante. Ne ostavljajte vozilo na spustu nogostupa i na zelenim površinama. Ako na parkiralištu oštetite nečiji automobil, ostavite poruku sa svojim podacima kako biste se dogovorili za naknadu štete. I vama bi bilo drago da drugi učine isto.
 11. Primijetite li da netko ima problema s vozilom, zaustavite se i pitajte treba li pomoć. Jednom će takva pomoć i solidarnost možda zatrebati i vama.
 12. Prometni su policajci na cesti za vaše dobro i radi vaše sigurnosti. Budite prema njima uljudni, poštujte njihove upute. Radeći svoj posao, oni nam pomažu u prometu.
 13. Nipošto ne bacajte predmete (opuške, prazne boce, papire i slično) iz automobila. Ne gomilajte u vozilu nepotrebne stvari. Provjetravajte svoje vozilo. Vožnja će vam biti ugodnija.
 14. Tijekom duljih putovanja zaustavljajte se na odmorištima, krećite se i odmarajte, telefonirajte, osvježite se. Ne ostavljajte otpatke.
 15. Čist automobil znak je poštovanja prema sugrađanima.
 16. Vozilo održavajte (pranjem, mijenjanjem ulja, rezervnih dijelova i slično) tako da ne ugrožavate okoliš.
 17. Vozite li kućne ljubimce ne ostavljajte ih u automobilu, a tijekom vožnje pripazite da budu pod kontrolom.

Sada kada ste pročitali ovih 17 pravila prometnog Bontona, vidite li negdje sebe i zašto se baš vidite u svih 17 točaka?

#NemamVremenaBlog
Izvor; Republika Hrvatska, Policijska uprava Karlovačka